Kurs stanowi podstawę do przyswojenia wiedzy teoretycznej wymaganej
do zaliczenia przedmiotu Technologia żywności i potraw oraz
towaroznawstwo, cz. 2. Student, który zrealizuje pełen kurs i przyswoi
wiedzę w nim zawartą, zna, rozumie i potrafi wykorzystać wiedzę w
praktyce z zakresu wybranych zagadnień, w tym:
- potrafi scharakteryzować metody stosowane w ocenie towaroznawczej żywności,
- wie, na czym polega technologia wytwarzania produktów i koncentratów zbożowych oraz pieczywa, przetworów owocowych i warzywnych, tłuszczów roślinnych, kawy herbaty i kakao,
- zna wymagania jakościowe stawiane warzywom, owocom, grzybom i ziemniakom,
- potrafi zastosować wytyczne dla oceny towaroznawczej produktów i koncentratów zbożowych oraz pieczywa, przetworów owocowych i warzywnych, tłuszczów roślinnych, kawy herbaty i kakao.
- Teacher: Adam Siwek